KKW SLD Lewica Razem z mocnymi jedynkami do Sejmiku Województwa Mazowieckiego

KKW SLD Lewica Razem zarejestrował w piątek w Wojewódzkiej Komisji Wyborczej listy z kandydatami do Sejmiku Województwa Mazowieckiego. Jak podkreśla  przewodnicząca Sztabu Wyborczego na terenie Mazowsza, Magda Zdyra „jeszcze nigdy nie wystawiliśmy tak silnych list do Sejmiku”.

Na pierwszych miejscach znaleźli się m.in. Profesor Danuta Waniek, Przewodniczący Sojuszu, Włodzimierz Czarzasty, posłanka Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska oraz wieloletnia radna Katarzyna Maria Piekarska.

Okręgi w obrębie Warszawy:

W okręgu pierwszym, w skład którego wchodzą dzielnice: Wilanów, Ursynów, Ochota, Mokotów oraz Śródmieście z pierwszego miejsca wystartuje Katarzyna Piekarska, wieloletnia posłanka i Radna Sejmiku Województwa Mazowieckiego

W okręgu Warszawa 2, obejmującym Włochy, Wolę, Żoliborz, Bielany, Ursus i Bemowo, pierwsze miejsce na liście zajmuje profesor  Danuta Waniek, Posłanka na Sejm I, II i III kadencji, w latach 1995–1997 szef Kancelarii Prezydenta RP, w latach 2003–2005 przewodnicząca Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji.

W okręgu nr 3, w skład którego wchodzi Targówek, Białołęka, Rembertów, Wawer, Wesoła, Praga-Południe i Praga-Północ, z jedynki wystartuje Małgorzata Sekuła Szmajdzińska, radna M st. Warszawy w kadencji 2010-1014 oraz posłanka na posłanka na Sejm VII kadencji.

Pozostałe okręgi wyborcze

W okręgu nr 4, obejmującym Płock oraz powiaty ciechanowski, gostyniński, mławski, płocki, płoński, przasnyski, pułtuski, sierpecki, sochaczewski, żuromiński, żyrardowski wystartuje z pierwszego miejsca Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratyczne, Włodzimierz Czarzasty.

Liście w okręgu nr 5 Radom (powiaty: białobrzeski, grójecki, kozienicki, lipski, przysuski, radomski, szydłowiecki, zwoleński) będzie przewodził Ireneusz Sitarski, ekonomista, były podsekretarz stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa w rządzie Leszka Millera.

W okręgu 6   Siedlecko – Ostrołęckim (powiaty: garwoliński, łosicki, makowski, miński, ostrołęcki, ostrowski, siedlecki, sokołowski, węgrowski, wyszkowski) na jedynce znalazł się Krzysztof Filipek, członek partii Chłopskiej, poseł na Sejm IV i V kadencji, były sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

W okręgu ,7 okalającym Warszawę, tzw. Wianuszku (powiaty:  grodziski, legionowski, nowodworski, otwocki, piaseczyński, pruszkowski, warszawski zachodni, wołomiński) z pierwszego miejsca będzie startował dr Krzysztof Gawkowski, działacz samorządowy, Sekretarz generalny (2012–2016) oraz wiceprzewodniczący (od 2016) Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!